Ynt: Midye yemek harammıdır.haramsa sebebini söyleyebilirmisiniz? Musab kardeş,
Ahir zaman da yaşıyoruz şu zamanda herkeste ilim eksikliği var, İslamiyet dönemi olsun osmanlı ile beraber olsun, bizim şuanda alim diye bildiğimiz ilimleri normal tüccarlar askerler vs vs tüm insanlar biliyormuş, farz vacip gibi temel bilgileri her müslümanın öğrenmesi farzdır.
Şimdi kuranı kerimi türkçe meal e çevirmek bile bir ilimdir, zira hiçbir türk veya ingiliz din kardeşimiz arap belağatı okumasa kuranı kerimi anlıyamazlar.!
Bunları seviye 1 seviye 2 seviye 3 olarak örnekle anlatmaya çalışayım,
Seviye 1,
En alt seviyede olan müslümanlar kuranı kerim okumayı bilen, anlamını çözemeyen, dini bilgilerini hoca ve alimlerden alan kişiler. bunlar oldukça fazla hepimiz biliyoruz.
Seviye 2,
İslam dinin emrettiği gibi farzları vacipleri bilen ancak ilimde derinleşmemiş kişiler bu kişilerdende bolca var, günümüzde belli kitapları araştırarak 1-2 yıllık medrese ilmi görerek bu noktaya gelinebiliyor.
Seviye 3,
İslam da kuralları kaideleri Allahın ayetlerinden ve rasülünün davranışları hadislerinden yola çıkarak sadece arap belağatı değil, bir çok sahnede ihtisas yapmış büyük alimler, bunların sayısı oldukça az ve günümüzde yok denilecek kadar..!
Seviyelere bakarsan herkes birşeyler biliyor ama sonuçlara bakarsan, Seviye 3 te olan bilginin alimin daha doğru şekilde anlıyabileceğini aklen mantıken kabul ediyoruz.
Evet kuranı kerimde herşey açık ve nettir. bu demek değilki kuranı kerimi okuyacam herşeyi bilecem, kuranı kerim meali olmadan bile bilemeyiz biz türkler için söylüyorum gerçi şuan araplarda okumadan çözemiyorlar, (çünki kurandaki arapça fasih ince arapça mutlaka belağat gerektiriyor) kuranı kerim peki bu halde açık değilmi ? açık ama niye çözemiyorum mutlaka bazı ilimlerin olması gerekir. olmadan yapamazsın ve olmadığı halde mastar manalardan ve mezhepsiz olduğun halde mezhepli olan bir alimin çevirisinden bana hüküm koyarsan sen bilgisizsin ve ne olduğunu bilmiyor kendinle çelişiyorsun demektir.
umarım faydalı bir yazı olmuştur, oruçluyum bira zdurgun beynim yanlış bir kelime kullandıysam affoluna selametle. |