Ynt: şeytanın cennette işi ne? Ey benim güzel kardeşlerim.Tartışın.Ayetlerin yorumlarıyla ilgilide tartışın.Araştırın.Fikirlerini zi çekinmeden söyleyin.Ama lütfen ezbere konuşmayın.Bu durum ile ilgili kafa karıştıracak bir şey yok ki ortada.Niçin kafalar karışıp imanlar tartışılır hale geliyor anlamadım.Şeytan(aleyhi lane) ilk önceleri cennette idi.Ve meleklerin başında ozamana kadar kimseye verilmeyen bir görevle duruyordu.Daha sonra atamız Hz.Adem(as) yaratılınca kibrinden dolayı fitneye düştü.Çünkü o bir melek değil cindi.Yani ateşten yaratılmışdı.Bu fitne sebebiyle huzurdan kovuldu ve lanetlendi.Lakin bu kovulma sadece kovulmaydı.Yani cezalandırılma değil.Şeytanın cezası ertelendi ve kıyamet gününe kadarda ona süre verildi.Yani şeytan cennete Hz.Adem ile Hz.Havvayı kandırabilmek için bu uğurda çalışmak için girmiş kendisine bu imkan verilmiş ama asla cennet nimetlerinden faydalanmak ya da orada istirahat etmek gibi bir imkan verilmemiştir.Çünkü o huzurdan kovulurken Allah(cc.)a sen beni ateşten onu toprakdan yarattın.Ben ondan üstünüm.Demiş secde etmemiş ve kendisine imkan verilirse kıyamete kadar onu(Hz Adem) ve onun soyundan gelenleri kandırmak için bütün gücü ile çalışacağını söylemişdir. Unutmayalım ki en doğru sözü Allah söyler. |