KADIN VE AİLE HAYATINI ANLATAN DESTANLAR Kadın ve aile hayatını anlatan destanlar özellikle kadın konusunu, karı koca hayatını ve aile yaşamının kimi zaman gerçekçi, kimi zaman da, gülünç yönlerini işleyen bu tip destanlara âşıkların şiirleri arasında sık sık rastlanmaktadır. Aile hayatını anlatan destanlardan örnekler: Genç Abdal'ın: Kov gaybet için kalkar yerinden Allah 'ım sen sakla kadın şerrinden Ayırırlar dostu biri birinden Allah 'ım sen sakla kadın şerrinden İlin kuyusunu kazup niderler Allah'tan korkmadan bühtan ederler Görmediği şeyi ben gördüm derler Allah'ım sen sakla kadın şerrinden Haktan korkmaz peygamberden utanmaz Er pir olan senin sözünden kanmaz Tövbe etsen kitap öpsen inanmaz Allah'ım sen sakla kadın şerrinden Doğru yolu koyup eğri giderler İli kötü görüp kendin öğerler Kara çalar sana kara yüzlüler Allah'ım sen sakla kadın şerrinden Müslümanım dese vallahi yalan Kendi düşer ilin kuyusun kazan Genç Abdal'ım eder mürvet elaman Allah'ım sen sakla kadın şerrinden. Ceyhuni'nin: İnkisar eylesem yazıktır sana Döşek üzre yan gelesin sevdiğim Ağzından burnundan hicran yerine Parça parça kan kusasın sevdiğim Bir yel essin gelip Şam'dan Urum'dan Gam kasavet eksik değil serimden Yekin yekin kalkamaz ol yerinden Dizlerine sızı insin sevdiğim Şöyle bir dert tutsun bilen olmasın Bir saat yanında kalan olmasın Korkudan üstüne gelen olmasın Yine derim derdin azdır sevdiğim Muradın gözünde kalsın ey kara İmam bulunmasın kefenin sara İskatın dağılsın on beşer para Yine derim o da azdır sevdiğim Rahatlık görme hiç hab-ı nazında Isıtmalar tutsun kışın yazında Yedi yıl hırlasın can boğazında Suyu İblis versin sana sevdiğim Dilerim mevladan derde çatasın Kapansın gözlerin duvar tutasın Azıcık ağrıya kırk yıl yatasın Yine derim derdin azdır sevdiğim Yata yata yanın belin çürüsün Eşin dostun etrafını bürüsün Damarın çekilsin kanın kurusun Hastalara şan veresin sevdiğim Ocağın başında ısırgan bitsin Bacanın başında baykuşlar ötsün Günde yedi kere ısıtma tutsun Ettimdi buldum diyesin sevdiğim Pare pare oldu sinemin başı Durmayıp akıyor gözümün yaşı Ol kadar çok olsun alemin işi Gelip cenazeni kılan olmasın Ne düşmüşsün Ceyhuni'nin kastına Zebaniler yapışalar destine Dokuz ay yatasın bir yan üstüne Onbir ayda can veresin sevdiğim |