HAYVAN DESTANLARI Hayvanları konu edinen destanlardır. Bu tür destanlarda hayvanlar ya genel olarak veya kuşlar ve benzeri alt gruplamalarla yahut ta kediler, köpekler, atlar gibi bir hayvan türü olarak ele alınıp özellikleri anlatılır. Hayvan destanlarının bir kısmında da hayvanlarla insanlar arasında geçen türlü olaylar anlatılır. Bazılarında ise hayvanların hayatı sembolik bir anlatımla insan dünyasını anlatır. Örnek; Hey gaziler bir seyrana uğradım Söylenecek dinlenecek hal değil Dokuz kişi bir pireyi kovalar Ardı sıra erilecek hal değil Mutaf1ar hep derildiler şaştılar Et hammalları görünce şaştılar Ayağına yaz çift manda koştular Göde çok çekilecek hal değil Gelir iken karşı tuttum bacağım Düşüremedim pirenin kalçağın Vardı yıktı bir fukara ocağın Elli yılda yapılacak hal değil Bakın pire bize ne hal işledi Düşüp önüme at gibi kişnedi Anı gördüm topuğumu dişledi Zor gibi yakalanacak ha değil Bakın hele şu pirenin işine Henüz girmiş elli sekiz yaşına Topuz ile gül eyledim başına Kirpikleri kırılacak hal değil Uyurken uyandım anı bekledim, Kollarım sıvadım karşı dayandım Ocaklara düşüp küle boyandım Dahi gözüm açılacak hal değil Âşık Ömer eder bunu söylerim Aşk elinden dünü günü inlerim Durmayıp pirenin methin eylerim Akıl erip inanılacak hal değil biçiminde başlayan Pire Destanı bu türün güzel örneklerindendir. |