04-07-2008, 12:23
|
#71 |
| Teğmen
Katılım Tarihi: Oct 2007 Yaş: 30
| ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI Recep, Şaban ve Ramazan ayları, dinimizin kutsal saydığı üç ayları teşkil eder. Üç aylar, içinde Regaib, Miraç ve Berat kandili ile Kadir gecesini barındıran mübarek zaman dilimleridir. Regaib; sevilen, sayılan, Allah’ın lütuflarının bol bol verildiği, değeri yüksek gece anlamına gelmektedir. Bu gece bağışlanma gecesi olduğu gibi aynı zamanda Miraç, Berat ve Kadir geceleri ile Ramazan ayını müjdeleyen bir nevi müjde gecesidir. Hz. Peygamber (s.a.s) Recep ayına ulaştıklarında; “Allah’ım Recep ve Şaban’ı hakkımızda mübarek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur”(1) diye dua ederlerdi. Bu gecenin fazileti ile ilgili olarak ta; “ Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez, kabul edilir. Bu geceler; Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban bayramı gecesidir”(2) buyurmaktadır. Bu hadis-i şerifte duaların makbul olduğu geceler arasında Receb ayının ilk gecesi ile Cuma gecesinin zikredilmesi, Regaib Kandili gecesinin; değerlendirilmesi ve istifade edilmesi gereken bir gece olduğuna dair bir işarettir. Aziz Mü’minler! Üç aylar dediğimiz bu mevsim; rahmet dalgalarının başladığı, manevi huzur ve sükunun kalplere dolduğu, kalplerdeki merhamet duygusunun zirveye ulaştığı, ilahi rahmetin coştuğu feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimidir. Bu mevsim münasebetiyle geçmişin muhasebesini yaparak geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmaya çalışmalı, yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi gözden geçirmeli ve bu mevsimden bilinçli olarak istifade etmeye çalışmalıyız. Hutbemizi okuduğum ayet-i kerimenin meali ile bitirmek istiyorum; “Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler .” (3) 1-El-Fethül Kebir, C.2 Sh.93 2-Feyzü’l-Kadir, C:3, S:454 3-Bakara 2/186 |
|
| |